Specialsökskurser

Kurser i Specialsök erbjuds i två varianter;

Passiv Markering Specialsök 
Grund- och fortsättningskurs med fokus på passiv sitt/frys-markering.

Specialsök Röd Kong 
Specialsöksträning med fokus på att hitta och markera Röd Kong. 
(SBK jobbar på att ta fram en tävlingsform för specialsök där etiketten är röd kong)

Kurserna hålls i Vederslöv, Småland.

Kursdatum 2021

Kurskostnad

Se aktuell kurs

Anmälan till kurs

Specialsök Röd Kong

RÖD KONG!
Röd kong är det nya hippa och coola att träna sin hund på. Men vad är Röd Kong-sök? Där går meningarna isär.
För vissa är det den nya specialsökssporten som SBK håller på att lansera, för andra är det markeringsgrundträning.
Dessa båda syn- och träningssätt skiljer sig markant!

Som grundträning för att lära in markering INNAN du lär in en specifik måldoft (etikett) krävs oerhört mycket träning för att skapa en riktigt säker passiv markering. 
Röd Kong som tävlingsform inom specialsök påminner mer om Nose Work, fast fokus ligger mer på HUR hunden löser uppgiften än hur snabbt den gör det.

Att aktivera sin hund på ett sätt där hunden får använda sina naturliga sinnen för att lösa olika problem tillsammans med sin ägare är det mest stimulerande man kan hitta på med sin hund.

Specialsök är ett utmärkt sätt att aktivera sin hund oavsett om du bara vill ha en kul sysselsättning, om du har som mål att tävla i specialsök eller om du kanske funderar på att utveckla söket vidare till en hobbyverksamhet (som kanske kantarellsök) eller till ett framtida jobb tillsammans med din hund. Att låta hunden söka efter en speciell doft är ett fantastiskt bra sätt att utmana och stimulera hundens behov av mental träning. 

Kursen riktar sig både till dig som vill ha en riktigt bra grund inom preparat(doft)sök eller till dig som bara vill lära din hund att söka efter en doft för aktivering.

Doftsök kan du börja träna så fort hunden är fullt vaccinerad (från 4 månaders ålder).
Tidigare erfarenheter har ingen betydelse. Vi lägger stort fokus på belöningsteknik för att du och din hund ska få ett riktigt bra samarbete och ha roligt ihop. Vi jobbar med positiv inlärning där hunden får klura ut själv hur den ska lösa problemet.

Rubrik

Passiv Markering Specialsök
är en kurs som inriktar sig på hundens markering. Här vänder vi på träningen och startar med att lära hunden passiv markering innan den lär sig söka efter Röd Kong (eller annan doft). Fokus är lära hunden en passiv och säker markering. Denna kurs är en helgkurs på 16 timmar.

Specialsök Röd Kong
 
riktar sig främst till dig som vill ligga i startgroparna för att träna sök på just Röd Kong och kanske har som mälsättning att tävla i SBK:s framtida specialsökstävlingar. Redan inlärd markering krävs på denna kurs. Kursen är en helgkurs på 16 timmar.