Grundkurs Specialsök för valp/unghundar

Kursen är förlagd till fyra lördagar varannan vecka
Lördagar  kl 10-16  (24 timmar)

Kursen hålls i Vederslöv, Småland.

Kurskostnad

4.500kr (inkl moms)

Kursdatum vår 2021

GBBGR
Lö 27 mars kl 10-16
Lö 10 april  kl 10-16
Lö 24 april  kl 10-16
Lö 08 maj   kl 10-16

Anmälan till kurs

.

-

Förberedande Specailsöksutbildning GBB-hund

Den här förberedande specailsöksutbildningen riktar sig främst till de som kanske funderar på att utbilda sina hundar till granbarkborrehundar men där hunden inte har åldern inne för att kunna starta utbildningen. 

Kursen passar även dig som är nyfiken på specialsök och som vill ha en riktigt bra introduktion (oavsett vad du har tänkt söka med din hund) eller bara vill testa om specialsök är något för dig och din hund. 
Oavsett om du vill jobba professionellt, söka kantareller eller tävla med din hund framöver är det här en kurshelg som lägger en bra grund för fortsatt utbildning av din blivande specialsökhund.

Kursen är öppen för hundar i alla åldrar.

För att påbörja barkborrehundsutbildningen bör hunden vara närmare 18 månader. Detta för att barkborresök är fysiskt väldigt påfrestande och hundarna bör vara färdigväxta i kroppen och gärna fått armbågar, höfter och rygg röntgade så att man vet att hunden kommer klara uppgiften utan att ta skada.

Men… oavsett om hunden är ung eller lite äldre; 
det finns en hel del som man kan börja träna sin valp/unghund eller äldre specialsöksnybörjare på för att förbereda den inför kommande vidareutbildning.

BELÖNING
Alla specialsökshundar jobbar för att få en åtråvärd belöning. I den här förberedande specialsökskursen undersöker vi vilken belöning som just din hund går genom eld och vatten för att få. Favoritleksak är inte alltid lika med favoritbelöning. Vi introducerar fyndbelöning (vid hittat doftkälla) och slutbelöning (vid sökets slut).

BELÖNINGSTEKNIK
Din belöningsteknik är en stor del i utbildningen av din blivande specialsökhund. Desto bättre timing du har och desto bättre levererade belöningar desto säkrare och tryggare kommer hunden att bli för att stanna kvar vid, och peka ut, doftkällan för dig.

LEK
Specialsöket bygger på att hunden tycker att det är det absolut roligaste man kan göra tillsammans med sin förare. Tycker hunden inte det är kul kommer den inte heller att söka. 
Vilken form av lek gillar din hund? Eller är mys och gos bättre? Eller kanske din hund är värsta gottegrisen? 
För högtempererade hundar med stort föremålsintresse och stor kamplust introducerar vi ”the oral game” som är en lugn och energisparande kamplek.

MARKERING
Vi klurar på vilken form av markering som passar din hund inför framtida sökuppdrag och påbörjar arbetet med att lära in denna. Vi går också igenom hur du bygger stadga och trygghet i din hunds markering.

MÅLDOFT/ETIKETT
I kursen kommer vi jobba med röd kong som måldoft/etikett. Detta gör vi för att lägga grunden med doftinlärning, sökteknik och markering med en doft/ett föremål som vi kan använda till all grundläggande träning.

INDIVIDANPASSAD POSITIV TRÄNING
Vi jobbar med hundens nyfikenhet, förarens belöningsteknik och stegringsplaner för att få hundarna att bli motiverade att söka efter doften som ger belöning. Alla hundar (och förare) är individer. Allt passar inte alla. Vi individanpassar träningen efter dig och din hund.

Denna kurs riktar sig till hundar i alla åldrar som är nybörjare i specialsök. All träning anpassas efter individernas/ekipagens förutsättningar och färdigheter.

FÖRUTSÄTTNINGAR

För att starta denna kurs bör din hund vara minst 4 månader gammal. 
Kursen är öppen för hundar i alla åldrar som vill prova på, starta eller växla karriär till specialsökets underbara värld. 

Inga förkunskaper (förutom vardagslydnad) krävs då vi jobbar individuellt utifrån varje hunds förutsättningar.

Tillsammans hittar vi hundens ultimata belöning (som den är beredd att jobba dygnet runt för), vilken markering ni ska sträva efter att uppnå samt finputsar din belöningsteknik. 

Det här är starten på din och din hunds nya äventyr. Oavsett om ni siktar på kantarellsök, tävling eller en framtid som professionellt sökteam kommer ni få en bättre relation, du kommer öka i värde i din hunds ögon och ni kommer få ett bättre samarbete = ni kommer bli tajtare, lära känna varandra på djupet och bygga en riktigt bra relation.