Genom att lokalisera nyangripna granar snabbt och få bort dessa träd medan borrarna är kvar under barken kan man förhindra nya angrepp. Dessutom kan Du som skogsägare fortfarande få ut det fulla värdet av trädet då granbarkborrarna inte hunnit förstöra veden med den blånadssvamp de för med sig. Du sparar både tid och pengar.
Höga nivåer av granbarkborrar
Sommaren 2018 var extremt varm, torr och lång i hela Sverige. Skogsbränder och avverkningsförbud pga brandrisk gjorde saken ännu värre. Granbarkborrarna hade, till skillnad från de flesta andra, en alldeles perfekt sommar 2018 och fick då möjlighet att starta ett nytt utbrott över stora delar av sydöstra Sverige. Dessa angrepp är pågående och just nu värst i östra Götaland och Svealand.
Effektivt sök
Specialutbildade sökhundar och kunniga förare kan snabbt sondera terrängen och med hjälp av hundens luktsinnet hitta de angripna granarna.
Kvalitetssäkrade sökekipge
Tänker du anlita ett hundekipage för att söka igenom din skog? Ta reda på om ekipaget är kvalitetssäkrat genom kvalitetssäkringsprov på verkiga angrepp i produktionsskog. Då vet du vad du kan förvänta dig för resultat. Ett ekipage testat enbart på syntetsisk doft är ett oseriöst ekipage. Det räcker inte med att hunden kan känna igen doften av granbarkborre (det kan vilken hund som helst lära sig) - hundföraren måste vara också vara duktig på att läsa skog, kunna bedöma det lokaliserade angreppet (är det ett eller tio träd?), kunna sklija på angrepp av olika barkborrar och att lägga upp en effektiv sökstrategi för att bli ett kostnadseffektivt sökekipage.
När vi hittat en nyangripen gran märker vi alltid ut positionen med GPS koordinater. Vi märker också granen med märkband (eller sprayfärg om så önskas).
Efter genomfört uppdrag får Du en sökrapport med koordinaterna utmärkta i en fil som du kan öppna med Google Maps för att Du som skogsägare lätt ska kunna hitta det när det är dags att ta ner trädet och frakta bort det.
Vi söker 5-10ha/timme
Hur snabbt det går beror på hur tuff terrängen är, väder och vind samt hur mycket angrepp det finns. Finns det mycket angrepp i området går det såklart långsammare.
Är det få angrepp i sökområdet scannar vi snabbt av området.
Allra bäst tidpunkt att söka efter nyangripna granar är 1-2 veckor efter angrepp. Angrepp sker vid vårsvärmningen (första varma dagarna med upp emot 20 grader ett par dagar i rad), när föräldradjuren lämnar de attackerade träden för att lägga en syskonkull i annat träd (ca 4-6 veckor efter svärmning) samt när den nya generationen är klar och lämnar träden (ca 8-10 veckor efter svärmning). Denna procedur upprepas under sommaren så länge som det är varmt. Så väldigt enkelt kan man säga att nya angrepp sker ungefär med en månads mellanrum hela sommaren.
Kan man lokalisera angreppen, ta ner och få ut dessa träd ur skogen innan föräldradjuren lämnar trädet kan man förhindra vidare spridning genom att man får med sig både föräldradjur och ägg/larver ut ur skogen. Om man lokaliserar och får bort angripna träd inom 6-8 veckor efter angrepp förhindrar man att den nya generationen barkborrar angriper nya träd.
Gunnar Isacsson, Insektsexpert Skogsstyrelsen
Ylva Norén, Länsstyrelsen Västmanlands län
Kjell Mohlin, Länsstyrelsen Jönköpings län
Anton Holmström, Skogskonsulent Skogsstyrelsen
Nedan listade godkända ekipage går jag som utbildare i god för och de har mitt fulla förtroende att göra ett riktigt bra jobb.