Synts & Hörts

Vårt arbete med att utbilda hundar för att hitta granar som nyligen blivit attackerade av granbarkborrar har rönt ett stort intresse - både nationellt och internationellt.

Under åren som gått har vårt arbete uppmärksammats i radio, tv och tidningar, men vi har också varit ute och hållt föredrag om vårt arbete både i Sverige och utomlands. Främst har publiken för dessa föredrag varit "insektsfolk", men även skogsägare har fått demonstrationer.

2013 var Annette på Penn Vet Working Dog Conferens i St Louis, MO, USA och presenterade de svenska barkborrehundarna. Det var nog först då vi förstod att just granbarkborrehunden inte är det som är mest nytt - det är att vi tränar på syntetiska feromoner från insekter. Det har vi inte hittat någon annan som gör, varken i Sverige, USA eller någon annanstans.

2014 höll Annette föredrag om de svenska granbarkborrehundarna, samt demonstrearede sök med hunden Aska, på Fumigants & Pheromones Conference i Krakow, Polen. Deltagarna på konferensen var människor från mer än 30 länder som jobbar med skadedjursbekämpning på olika vis.

Nos mot Näsa Följ med när Doktor NO beger sig till Lantbruksuniversitetet i Alnarp för att ta reda på hur luktsinnet fungerar. Där ställs han mot schäferhunden Meja i en spännande lukttävling. Vem är snabbast på att hitta hästskit eller kanelbullar?

Våren 2010 medverkade Meja i det vetenskapliga barnprogrammet Doktor NO. Detta avsnitt handlade om lukt och Meja tävlade mot Doktor NO i vem som snabbast kunde lukta sig till hästbajs och kanelbullar. Kolla gärna in Doktor NO Nos mot näsa.

SHAPE MAGAZINE

Article by SCA in 7 different languages (pages 31-35)

Svenska
English
Deutsch
Francais
Italiano
Nederland
Espanol