Under utbildning

Sökhundsekipagen genomgår en gedigen utbildning där både hund (dofter och sökteknik) och förare (barkborrekunskap, söktaktik mm) utbildas.

Det avslutande kvalitetssäkringsprovet är en funktionskontroll och en kvalitetssäkring som talar om vad ekipaget faktiskt kan. Provet består både av ett teoretiskt kunskapsprov samt ett praktiskt prov där både kunskap och arbetsmotivationen sätts på prov hos både hund och förare.. 

Kvalitetssäkringsprovet har tre nivåer av godkänt där steg 3 är det slutliga målet för ekipagen. Provet genomförs från och med 2014 på verkliga angrepp och ställer således ännu högre krav på väl förare som hund. Läs mer om vad kraven är och vad provet innebär.

Egna hundar sökhundar

Jag har fyra hundar som alla jobbar med barkborresök på olika nivåer. 

Malinoiserna Hiro och Aska har jobbat tillsammans med mig sedan sommaren 2013, Två otroligt duktiga tjänstehundar som hjälpt miga att lokalisera 5-10000 angripna träd varje sommar i sju år <3

Blandrasen Sota (malinois/schäfer) har jobbat som barkborrehund sedan 2018 och blir, precis som de andra också blivit, både bättre och säkrare för varje år som går. Sota har många år kvar i tjänst och kommer fylla gamlingarnas skor bra när det är dags för henne att ta över och axla huvudansvaret.

Holländska herdehunden Elda är fortfarande på tillväxt och deltar i sökarbetet som lärling och praktikant. Hon vet vad hon ska göra, men har fortfarande inte kommit till insikt om att man måste hushålla med krafterna för att orka längre sök. Elda söker i dagsläget bara mindre sökområden men ska vara 100% del av vårt sökteam 2022.

Läs mer om mig och mina hundar här...

Kvalitetssäkringsprov på verkliga angrepp from 2014

Från och med 2014 ändrade vi både kravspecifikationen och kvalitetssäkringsprovet.
Kvalitetssäkringen sker i produktionsskog på verkliga angrepp, är verklighetstrogen och liknar ett verkligt sökuppdrag.

Sökhundsekipage

Ofrånkomligt börjar det dyka upp barkborrsökhundar utbildade att hitta "lockämne" från barkborre. Vad som ingått i dessa sökekipages utbildning är för mig oklar och jag har ingen som helst aning om vad hundförarna har för kunskaper. Att hunden har lärt sig att en syntetisk doft inomhus innebär belöning kan man lära vilken hund som helst, men det innebär inte att hunden fungerar   Jag frånsäger mig allt ansvar om sökekipage som inte är utbildade av mig och som inte finns på nedanstående lista.

Nedan listade sökekipage är utbildade av mig och är drillade i (förutom grundträning för hundarna på fyra olika feromonkomponenter från granbarkborre) sökteknik, sökstrategi, väder och vind, kunskap om granbarkborrar, angrepp och bekämpning av granbarkborrar och hur man känner igen riskskog. De kan också navigera och använda sig av gps för markering och rapportering av funna angrepp. Ekipage utbildade av mig har fått ta del av mina 10 års erfarenhet av barkborresök med hjälp av hund (jag lär mig nytt om barkborrar och sök efter dessa varje år) hur barkborrarna fungerar, vilken skog de föredrar och vad sommarens väder har för betydelse för vidare spridning.
Både hundar och hundförare introduceras på verkliga angrepp i slutet av utbildningen. Detta innebär att både hund och förare kan känna igen och identifiera olika typer av verkliga angrepp.

Nedan listade godkända ekipage går jag i god för och de har mitt fulla förtroende att göra ett riktigt bra jobb.

Aktiva Sökhundsekipage

Kvalitets-säkringsprov

Nivå 1-3 Funktionskontroll 
Hundförare Hund Ras Ort År Senaste Godkända
Mikael Johansson Frasse Blandras Skövde 2016 3 2021
Tomas Gustafsson Irra / Esme Springer sp / Blandras Örnsköldsvik 2017 / 2017 3 / 3 2021
Camilla Lundgren Nocka/Tara Australian shepherd Alingsås 2019 / 2020  3 / 2 2021
Nicole Vosvrdova BB Malinois Czech Republic 2020 3 2021
Tobias Kronberg Laisa Schäfer Skövde 2020 3 2020
Magnus Åsgot Milo/Pepper Malinois / Cocker sp Hästveda 2020 / 2020 3 / 3 2020
Richard Ottvall Zelda Labrador retriver Höör 2020 3 2021
André Torstensson Blixtra  NSDTR Påryd 2021 3 2021
Stina Zetterlind Elvis Australian Shepherd Säffle 2021 1 2021
Gunilla Landqvist Impa Schäfer Växjö 2021 1 2021
Maria Asplund Vilma/Lotta Groenendal/Flatcoated Markaryd 2019 1 / 1 2019
Anna Jonsson Mac Bordercollie Kåge 2019 3 2019
.
.
Under Utbildning
Jan Soldervik Lemmy Golden retriver Ludvika
Hanna Färm Bilbo Cocker spaniel Vimmerby
Kristin Norgren Ös & Ösa Schäfer Uppsala
Harald Waldschmidt Sam Spansk vattenhund Nossebro
Madeleine Romlid Milo Bordercollie Dalsjöfors
Linda Dahl/Annika Olsson Freja Schäfer Götene
Daniel Bergman Liefje Malinois Skokloster