Grundkurs Specialsök för valp/unghundar

Kursen är förlagd till tre lördagar.
Lördagar  kl 10-16  (18 timmar)

Kursen hålls i Ingelstad, Småland.

Kurskostnad

4,500kr  (inkl. moms)

Kursdatum 2024 och 2025

GBBGR 2410         
Lö  19  okt   kl 10-16
Lö  02  nov  kl 10-16
Lö  16  nov   kl 10-16


GBBGR 2503       
Lö  01  mars  kl 10-16
Lö  15  mars   kl 10-16
Lö  29  mars  kl 10-16

Anmälan till kurs

.

Förberedande Unghundskurs i Specialsök

Den här förberedande specailsöksutbildningen riktar sig främst till de som kanske funderar på att utbilda sina hundar till granbarkborrehundar men där hunden inte har åldern inne för att kunna starta utbildningen. 

Kursen passar även dig som är nyfiken på specialsök och som vill ha en riktigt bra introduktion (oavsett vad du har tänkt söka med din hund) eller bara vill testa om specialsök är något för dig och din hund. 

För att påbörja barkborrehundsutbildningen bör hunden vara närmare 18 månader. Detta för att barkborresök är fysiskt väldigt påfrestande och hundarna bör vara färdigväxta i kroppen och gärna fått armbågar, höfter och rygg röntgade så att man vet att hunden kommer klara uppgiften utan att ta skada.

Men… oavsett om hunden är ung eller lite äldre; 
det finns en hel del som man kan börja träna sin valp/unghund eller äldre specialsöksnybörjare på för att förbereda den inför kommande vidareutbildning.

BELÖNING
Alla specialsökshundar jobbar för att få en åtråvärd belöning. I den här förberedande specialsökskursen undersöker vi vilken belöning som just din hund går genom eld och vatten för att få. Favoritleksak är inte alltid lika med favoritbelöning. Vi introducerar fyndbelöning (vid hittat doftkälla) och slutbelöning (vid sökets slut).

BELÖNINGSTEKNIK
Din belöningsteknik är en stor del i utbildningen av din blivande specialsökhund. Desto bättre timing du har och desto bättre levererade belöningar desto säkrare och tryggare kommer hunden att bli för att stanna kvar vid, och peka ut, doftkällan för dig.

LEK
Specialsöket bygger på att hunden tycker att det är det absolut roligaste man kan göra tillsammans med sin förare. Tycker hunden inte det är kul kommer den inte heller att söka. Då kommer den gå på en mysig skogspromenad och NI kommer inte hitta någonting alls. 
Vilken form av lek gillar din hund? Eller är mys och gos bättre? Eller kanske din hund är värsta gottegrisen? 
För högtempererade hundar med stort föremålsintresse och stor kamplust introducerar vi ”the oral game” som är en lugn och energisparande kamplek.

MARKERING
Vi klurar på vilken form av markering som passar din hund inför framtida sökuppdrag och påbörjar arbetet med att lära in denna. Vi går också igenom hur du bygger stadga och trygghet i din hunds markering.

MÅLDOFT/ETIKETT
I kursen kommer vi jobba med Eukalyptus som måldoft/etikett. Detta gör vi för att lägga grunden med doftinlärning, sökteknik och markering med en doft som vi kan använda till all grundläggande träning. Fördelen med Eukalyptus, mot t.ex. Röd Kong, är att det går att få en stor doftkälla som både luktar mycket och där doftbilden studsar mot saker som finns i dess närhet. Träning på att lokalisera studsande doft är A och O i barkborrehundsträningen. 

VIND
En barkborrehund söker inte aktivt efter en doftkälla som de allra flesta specialsökhundar gör. Den upptäcker doften i vind och ska kunna jobba med och mot vind. Vi introducerar hunden i att våga ta egna initiativ och att vara självsäker nog att avvika från förarens plan när den upptäcker en doft som betyder belöning. 

INDIVIDANPASSAD POSITIV TRÄNING
Vi jobbar med hundens nyfikenhet, förarens belöningsteknik och stegringsplaner för att få hundarna att bli motiverade att söka efter doften som ger belöning. Alla hundar (och förare) är individer. Allt passar inte alla. Vi individanpassar träningen efter dig och din hund.

Förutsättningar

För att starta denna kurs bör din hund vara minst 4 månader gammal. 
Kursen är öppen för hundar i alla åldrar som vill prova på, starta eller växla karriär till specialsökets underbara värld. 

Inga förkunskaper (förutom vardagslydnad) krävs då vi jobbar individuellt utifrån varje hunds förutsättningar.

Tillsammans hittar vi hundens ultimata belöning (som den är beredd att jobba dygnet runt, och genom eld och vatten, för), vilken markering ni ska sträva efter att uppnå samt finputsar din belöningsteknik. 

Det här är starten på din och din hunds nya äventyr. Oavsett om ni siktar på kantarellsök, tävling eller en framtid som professionellt sökteam kommer ni få en bättre relation, du kommer öka i värde i din hunds ögon och ni kommer få ett bättre samarbete = ni kommer bli tajtare, lära känna varandra på djupet och bygga en riktigt bra relation.